Ajankohtaista

 

Nobelin palkinnot (lääketiede) 2013 -2015

2015 Lääketieteen Nobelin palkinnon sai kolme tutkijaa, jotka ovat kehittäneet tehokkaita lääkkeitä loisten aiheuttamiin sairauksiin. He ovat japanilainen Satoshi Omura, irlantilainen William Campbell ja kiinalainen Youyuo Tu, Kemian Nobel palkinto 2015 saajat ansaitsivat palkintonsa DNA-tutkimuksista. He ovat Tomas Lindahl, Paul Modrich ja Aziz Sancar.

2013: Palkinto annettiin kolmen Yhdysvalloissa työskentelevän tutkijan ryhmälle, James Rothmanille, Randy Schekmanille ja Thomas Südhofille. – Rothman ja Schekman ovat tutkineet sitä, miten solu sisällään erittää ja kuljettaa sieltä ulos solun sisällä tuotettuja proteiineja. Südhof puolestaan on tutkinut miten tätä kuljetusta säädellään.

2014: Vuoden 2014 lääketieteen Nobel-palkinto 2014 aivotutkijoille; John O'Keefe sekä aviopari May-Britt ja Edvard Moser. He ovat löytäneet soluja, jotka muodostavat aivoissa sijaitsevan paikannusjärjestelmän. Palkitut ovat selvittäneet solutasolla, kuinka ihminen tajuaa, missä hän on ja miten löytää oikeaan paikkaan.


 

Verkkomateriaalia

Jos löydät hyvän verkossa olevan sivuston, verkkotehtävän tms., ota yhteyttä. Kiitos yhteistyöstä.